Jouw huisarts kan belangrijke informatie over jouw gezondheid delen met andere zorgaanbieders zoals de apotheek, de huisartsenpost en het ziekenhuis. Om jouw medische gegevens te kunnen delen hebben we toestemming van jou nodig. Hieronder vind je meer informatie over het delen van medische gegevens en hoe je dit gemakkelijk online kunt regelen.

LSP

Je huisarts houdt een eigen dossier over jou bij. Hierin staat informatie die belangrijk is voor je behandeling. De huisarts legt vast wat je klachten zijn en welke behandelingen je krijgt. Andere zorgaanbieders zoals de apotheek, de huisartsenpost en het ziekenhuis leggen ook informatie over jouw gezondheid en behandelingen vast. Al deze gegevens kunnen worden uitgewisseld met het LSP (Landelijk Schakelpunt).

Voor een heldere uitleg over het LSP kun je onderstaand filmpje bekijken.

Toestemming geven

Huisartsenpraktijk Galenus is aangesloten bij het LSP. Je kunt toestemming geven om jouw medische gegevens beschikbaar te stellen via dit netwerk. Als je toestemming hebt gegeven, dan melden wij jou aan bij het LSP door jouw burgerservicenummer (BSN) door te geven.

Jouw keuze (zowel een ‘JA’ als een ‘NEE’) kun je op drie manieren doorgeven:

  • Optie 1 (voorkeur): regel het online op Volgjezorg. Door in te loggen op de persoonlijke omgeving van Volgjezorg.nl kun je aangeven of je wel of niet jouw gegevens wilt delen via het LSP.
  • Optie 2: zeg het tegen je huisarts.
  • Optie 3: vul het toestemmingsformulier in en geef dit af in de praktijk.

Gegevens opvragen

Als je toestemming hebt gegeven voor het delen van jouw medische gegevens dan kan een andere zorgaanbieder, zoals de apotheek, de huisartsenpost of het ziekenhuis, jouw gegevens opvragen als dat nodig is voor jouw behandeling. Het LSP zoekt aan de hand van je BSN welke zorgaanbieders gegevens over je beschikbaar hebben gesteld. Als er gegevens beschikbaar zijn, kan de zorgverlener deze opvragen en bekijken. In het netwerk staat alleen je BSN vermeld en welke huisarts en andere zorgaanbieders gegevens over jou beschikbaar hebben. Jouw medische gegevens worden dus niet opgeslagen in het LSP.

Het LSP is opgedeeld in ongeveer veertig regio’s. Alle huisartsen en andere zorgaanbieders die gebruikmaken van het LSP, zijn ingedeeld in één van deze regio’s. Binnen zo’n regio wisselen zorgaanbieders gegevens met elkaar uit. Voor ziekenhuizen is een uitzondering gemaakt. Zij hebben vaak patiënten die uit meerdere regio’s komen en kunnen daarom met meerdere regio’s gegevens uitwisselen.

 

Wat kun je nog meer doen op Volgjezorg?

  • Je kunt toestemming voor iemand anders regelen. Bijvoorbeeld voor je kinderen of iemand die handelingsonbekwaam is.
  • Je kunt je overzicht toestemmingen bekijken als je wilt weten of je online toestemming al door je zorgaanbieder is verwerkt.
  • Je kunt zien wie jouw gegevens heeft bekeken met het overzicht toestemmingen en uitwisselingen. Hier kun je zien welke soorten gegevens jouw huisarts deelt met andere zorgverleners, en wanneer zij die gegevens beschikbaar hebben gesteld. Ook ziet je welke zorgverleners welke soorten gegevens hebben bekeken en wanneer.
  • Je kunt je toestemming intrekken als je niet meer wilt dat je zorgaanbieders jouw medische gegevens delen.

Meer weten over Volgjezorg? Klik hier voor uitgebreidere informatie.